SISTEM KRUŽNOG KRETANJA U PRIRODI

Svemirski prostor i zvjezdano nebo izgradi ogromni svemirski UM, Tvorac, i sve se odvija po njegovom planu i programu.

I naš život na zemlji Tvorac osmisli. Svako od nas treba da radi po njegovom planu i programu. Neko to čini instiktom (biljni svijet), a neko instiktom i nagonom (svijet insekata, životinja i mikroorganizama).Čovjek radi po instiktu, nagonu, osjećajima, ljubavlju, inteligenciji, vidovitošću, pamćenju, vjeri.

Sunčev sistem je jedan djelić naše galaksije. Sve planete vezani su nekim nevidljivim silama. Na svakoj postoji određen vid života koji zavisi od programa i svemirske energije Tvorca. Svjetlosna energija koju daje sunce planeta Zemlja pretvara u toplotnu i njedri sva živa bića različitim toplotnim režimima, što zavisi od ugla padanja sunčevih zraka. Osim toga, svjetlost sunca, zvijezda, daje vidjela svim živim bićima i pokretačku životnu moć. Svako tijelo uzima razne energije za sebe da popuni svoje baterije.

U tom svemirskom sunčevom sistemu izmjenjuju se godišnja doba po prirodnim zakonima. Noć i dan se smjenjuju jer se zemlja vrti oko svoje ose. Dužina dana i noći zavisi od godišnjih doba. Tačno se zna koji je dan u godi- ni najduži, a koji najkraći.

Dan daje radne aktivnosti cjelokupnom živom svijetu od izlaska do zalaska sunca. Noć sve tjera da se odmara i spava za aktivnost narednog dana, ali mlade naraštaje danas vještačka svjetlost tjera da mijenjaju dan za noć.

Znači, sav živi svijet na planeti Zemlji protkan je prirodnim sistemima i programima života i rada. Svaki živi stvor ima svoj program gdje i šta raditi, kako izgraditi i održavati svoje fizičko tijelo. Tu ga u radu ograničavaju i kontrolišu prirodni sistemi koji imaju svoje zakone i pravila igre i čovjek ih ne treba narušavati. Nestankom biljnih i životinjskih vrsta i insekata slabimo prirodnu ravnotežu. To u narodu kažemo da siječemo granu na kojoj sjedimo.