VEGETATIVNI, AUTONOMNI SISTEM (SISTEM DUŠE)

Vegetativni, autonomni sistem je sistem duše koji radi autonomno i pokriva cijelo tijelo dajući mu şvemirsku energiju. Sistem duše daje svakom organu poseban impuls. To je miran, nečujan i moćan sistem, tako da u komi možemo ostati danima, mjesecima, godinama, pa čak i decenijama. Tada se tijelo jako malo mijenja, samo ga duša energetski lagano puni. Kad je čovjek u komi, onda ne vidi, ne čuje, ne osjeća miris, ukus, nema glas, nema bol, ne rade ruke ni noge, već samo vegetira dušom kao biljka, pa se zato i ovaj sistem zove vegetativni, ali ima autonomiju, pa se zove i autonomni.

Kad se u tijelo fizičko i u tijelo duše vrati duh, UM i misli, tada tijelo dobija veću životnost, jer kreće kompletan metabolizam, proizvodnja krvi, hormona, nastaje vid, sluh, glas, ukus, miris, rade ruke i noge. Jednostavno rečeno, kompletni smo sa životom, sa bolom, pritiskom, temperaturom…

Srce i pluća su prostor u kojem djeluje duša ljubavi dajući potrebnu energiju srcu i plućima, ali pod djelovanjem duha kojoj misao daje usmjerenje iz UM-a. Srce i pluća su ogromne pumpe za vazduh i krv, tako da tu duša najviše energije daje i zbog nedostatka svemirske energije, nastaje gušenje u grudnom košu i razni poremećaji u radu srca. Ovaj prostor se opterećuje kad smo zaljubljeni, ljubomorni, egoistični, gordi i puni sebe, jer malo razočaranje blokira dušu (stegne je, sapne, kamen pada na srce). Ne možemo da hodamo, a kamoli da radimo. Zato ljubav i samo ljubav, milost i samo milost, radost i samo radost, sloga i samo sloga, skromnost i samo skromnost…

Želudac, bubrezi, jetra, žuč, pankreas su organi u kojima čvrsto boravi i djeluje duša osjećajnosti dajući svakom organu energiju potrebnu za rad. Impuls za rad ovih organa duša osjećajnosti dobija od duha preko misli iz UM-a. Ako se puno svađamo ili trpimo sve u sebi, onda trpi žuč. Veliko sekiranje utiče na jetru. Ako smo preosjetljivi za sve i svašta, onda se želudac skuplja, ide gore, dolje, tamo, amo, gubi moć varenja. To su u narodu zvali struna. Na bubrege najviše utiče strah i stres, pa onda nastaje intenzivnije mokrenje, tj. češće, ili mnogo usporeno, što zavisi od duha i misli kakav će dati intenzitet životne energije za rad. Pankreas je organ koji prima stresove, pa šećer skače ili pada, što zavisi koliko energetski impuls prenesi od duha koji je misaono uzdrman. Zato mir u dušu i sve prihvataj mirno, hladne glave, jer sve iz duha, misli i UM-a ide.

Debelo i tanko crijevo su prostor koji obuhvata duša nagona dajući energiju za rad i dobro održavanje i stabilnost tijela. Nagoni vida, sluha, ukusa, mirisa i raznih misli djeluje na rad crijeva. Na rad crijeva još utiču strahovi, pa se često događa da se dobije proliv (česta stolica) ili t vrda stolica (dug zastoj). Jedno i drugo opterećuje, što st vara naboje u duhu i duši, a misli se uznemire. Znači, sve nagone za hranom, pićem i luksuzom treba svesti u ok vire normalnog, što dovodi do mira u duši i pravilnog rada crijeva, dobre proizvodnje kr vi, hormona i dugih sastojaka, ćelija za izgradnju i održavanje tijela…

Bešika, slijepo crijevo, jajnici, materica (prostata) su prostor koji obuhvata duša instikta refleksa, dajući im energiju za rad. Ovaj prostor oko karlice važan je kao što je važan korijen kod biljke.

Zato se često kaže da su čovjek i čovječica čudne biljke. Ovaj prostor daje brzo starenje ili podmlađuje tijelo, daje sjaj u očima i ozarenost u licu. Ako smo jako stresni ili pod velikim strahom, tada se ubrza ili uspori rad hormonalnog sistema, što dovodi do poremećaja žlijezda za lučenje.

Veliki mozak ne smijemo opterećivati brzim učenjem, sagledavanje svega i svačega (stalno učiti, ništa ne raditi, internet, fejzbuk, filmovi…). U memoriju usađivati samo što treba za život i rad, ostalo, nepotrebo, brisati i sklanjati. Duša daje energije za mozak, a preopterećenost dovodi do pada sistema, praćeno slabljenjem duha pamćenja.

Mali mozak se ne smije naprezati, čitanjem svega i svačega, gledanjem filmova, igranjem igrica, rovarenjem po internetu i fejzbuku… Raditi polako, skromno, jednostavno, bez naprezanja i trke.

Samo ćemo tako zadržati dobar vid i miran san.

Predio vrata traži jednostavnost života i rada, a dobismo monotonost, radno odijelo za strojem (bauštel), neke muke u kancelariji, slijedi naboj dok se ne blokira duša, tako što se vrat i sve do repa ukoči (okošta-oboli). Zato treba raditi skromno, jednostavno u svom daru, u prirodi i sa prirodom, jer smo tek onda gospodari sebe.

Predio grudnog koša (srce, pluća), nastaju energetske stege. To su ljubavni jadi raznog sadržaja; oni stežu srce i pluća do pucanja (infark ta, astme). Znači, samo ljubav i samo svestrana ljubav istinska sve smiruje i dovodi u harmoniju disanje i pouzdan rad srca.

Predio stomaka (ispod žličice) je energetski sklop duše osjećajnosti, gdje bubrezi dolaze prvi na energetski udar zbog straha, a jetra i žuč zbog sekiracija i svađa. Zbog stresa i straha blokira se pankreas, pa šećer skače ili pada. Za sve ovo odgovorna je duša osjećajnosti, koja može da daje stabilnu energiju za rad svim organima ispod žličice. Da proslijedi svemirsku božansku energiju za radne zadatke i ak tivnosti za rad želuca, jetre, žuči, pankreasa, bubrega…

Predio pupka je prostor energetskih nagona duše koja daje brži ili sporiji rad debelog i tankog crijeva, što zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih potreba i prohtjeva koji se daju ili ne daju kontrolisati. Ko nagone kontroliše i ispravno kanališe, on duhovno napreduje kroz bogaćenje i oplemenjivanje duha i duše. Uzimanjem zdrave izvorne prirodne hrane i vode, udisanjem svježeg vazduh uz visok nivo mira i skromnosti, postiže se energetski nivo stabilno- sti oko crijeva i njihov rad biće na prirodnom visokom nivou.

Predio karlice gdje su smješteni polni organi i organi za pražnjenje i ispuštanje viška hrane i vode iz tijela osjetljivi su na strahove, stresove i du- boke ner voze. Tu je smješten rezer voar rezer vne energije za davanje refleksa (instikta) za iznenadne situacije i scene. Tu se zna izvući u trenu ogromna energija, tako da duša istog časa ostane prazna, pa sistem duha tako zatreperi što dovodi do trešnje cijelog tijela, do nemoći u nogama, čak i do kome. Izbjegavati razne situacije, scene i događaje koji proizvode i daju strahove, stresove i traže djelovanje bez razmišljanja.

Da zaključimo, energetska stabilnost u fizičkom tijelu zavisiće od prirode našeg života i našeg dopuštanja da okolina utiče na nas.

Kako održati dobar rad vegetativnog nervnog sistema duše je jednostavno, a ujedno složen pitanje.

Ako dobro razumijemo sebe i prirodu, onda je to sve jednostavno i lako energetski pokriti. Međutim, ako smo egoistični, pohlepni, plahovita i vilovita duha, lutajućih misli, tada UM lagano pada u tamu, što znači, da gradimo nemir koji razbija vegetativni nervni sistem (sistem duše), pa svi organi ne rade u prirodnom bioritmu. To je onda uzrok slabosti rada naših organa i slabosti u fizičkom tijelu. Promjenom načina života, mišljenja i osmišljavanja svega da bude u skladu sa prirodom i Božjim zakonima, dovodimo sve u nama i okolo nas u prirodni sklad, pa život teče beskarnije, zdravije i bolje.